Skip to content
Home » Blog » Stappenplan kippenhok maken

Stappenplan kippenhok maken: 5 stappen

Bouw zelf jouw kippenhok in 5 simpele stappen

Stap binnen in de opwindende wereld van pluimveebehuizing terwijl we je meenemen op een reis om je eigen kippenhok te bouwen. Niet alleen zal dit project je vaardigheden als doe-het-zelver uitbreiden, maar het zal ook een comfortabele en veilige plek creëren voor je gevleugelde vrienden om te fladderen en te scharrelen.

Van het selecteren van het juiste materiaal tot het in elkaar zetten van je kippenparadijs, hier is een stappenplan dat je zal begeleiden bij het bouwen van een kippenhok dat zowel praktisch als aantrekkelijk is.

Stappenplan voor het maken van een kippenhok:

Stap 1: Planning en voorbereiding

Begin met een goede planning: bepaal de grootte van het kippenhok op basis van het aantal kippen dat je wilt huisvesten. Overweeg ook de ruimte voor nestkasten, zitstokken en loopruimte.

Kies vervolgens een geschikte locatie voor het kippenhok. Het moet goed ventileren, beschermen tegen roofdieren en er moet een waterbron in de buurt zijn.

Verzamel daarna de benodigde bouwmaterialen voor jouw kippenhok. Denk hierbij aan hout (bijv. multiplex, balken of paletten), spijkers, schroeven, gaas, dakbedekking, isolatiemateriaal en verf.

Kippenhok stappen planning

Stap 2: Bouwtekening en materialen

Zoek online naar betrouwbare bouwtekeningen voor verschillende kippenhokontwerpen. Zelf heb ik deze kippengids gebruikt, waar je een scala aan bouwtekeningen en ontwerpen kunt vinden. Je kunt ook op de afbeelding van het kippenhokontwerp hiernaast (of hierboven voor mobiele gebruikers) klikken om daar te komen.

Volg de bouwtekeningen nauwkeurig om de materialen op maat te zagen en voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de benodigde gereedschappen bij de hand hebt, zoals een zaag, boor, meetlint (rolmaat) en waterpas.

Stap 3: Constructie van het kippenhok

Begin met het frame van het kippenhok. Bouw de infrastructuur met behulp van de houten balken volgens de bouwtekening.
Bevestig vervolgens de wandpanelen aan het kippenhokframe en zorg ervoor dat alles stevig is vastgemaakt.

Installeer daarna de nestkasten en zitstokken binnenin het hok. Zorg ervoor dat de nestkasten gemakkelijk toegankelijk zijn voor het verzamelen en kippeneieren en dat de zitstokken hoog genoeg zijn zodat de kippen ‘s nachts kunnen rusten.

Kippenhok maken met ren
Stappen voor kippenhok

Stap 4: Afwerking en bescherming

Bedek het dak van het kippenhok met geschikte dakbedekking om de kippen te beschermen tegen regen en andere weersomstandigheden.

Bevestig gaas aan de ramen en deuren om roofdieren buiten te houden en tegelijkertijd voor voldoende ventilatie te zorgen.

Isoleer het kippenhok indien nodig, vooral als je in een gebied met extreme temperaturen woont.

Stap 5: Inrichting en introductie

Voeg strooisel toe aan de vloer van het kippenhok om een comfortabele en gemakkelijk schoon te maken omgeving te creëren.
Plaats voeder- en drinkbakken op strategische locaties in het hok.

Introduceer nu je kippen voorzichtig in hun nieuwe onderkomen en observeer hun aanpassing aan de nieuwe omgeving.

Kippenhok zelf maken

Bonus stap: de gouden tip!

Hierboven werd al even verwezen naar de kippengids, maar dat is dan ook oprecht een gouden tip!

Als je voor het eerst een kippenhok maakt, of dit al eens vaker hebt gedaan, de kippenhok is precies wat je nodig hebt. Deze gids combineert kennis en praktische tips om jou te helpen bij elke stap van je kippenavontuur.

Een aantal onderwerpen die in de kippengids aan bod komen:

🥚 “De Geheimen van Kippenverzorging” – Leer hoe je je kippen gezond en blij houdt, van hun voeding en huisvesting tot het bieden van de beste zorg voor hun welzijn.

🏡 “Bouw Je Eigen Kippenparadijs” – Ontdek gedetailleerde, eenvoudig te volgen bouwtekeningen voor kippenhokken van alle maten en stijlen. Dankzij deze praktische gids worden jouw doe-het-zelf-projecten een gegarandeerd succes!

🌿 “Natuurlijke Leefomgeving” – We laten je zien hoe je een natuurlijke omgeving creëert waarin je kippen kunnen scharrelen en genieten van het buitenleven. Dit komt niet alleen hun gezondheid ten goede, maar ook jouw dagelijkse verse eieren!

💡 “Slimme Tips voor Slimme Kippen” – Leer hoe je interactie hebt met je kippen en bouw een band op met deze intelligente dieren. Ontdek bovendien hoe je jouw kippenprinsessen kunt trainen om trucjes uit te voeren!

Meer dan alleen het maken van kippenhokken

Hierboven heb je gezien hoe je in 5 stappen jouw eigen kippenparadijs kunt maken. Maar een kippenhok hoeft natuurlijk niet het enige te zijn dat je zelf klust. Je kunt nog veel meer dingen zelf maken van hout. Laat je vooral inspireren door de artikelen in de links hieronder.

Heb je door al dit werk aan jouw eigen kippenhok de smaak van het klussen te pakken gekregen? Bekijk dan ook even deze 10 ideeën voor het knutselen met hout.

Of heb je überhaupt nog nooit geklust of ook maar iets gedaan of gedurfd wat daarvan in de buurt komt? Lees dan eerst dit artikel met tips over hoe je begint met klussen.