Skip to content
Home » Blog » Knutselen met hout voor volwassenen: 10 ideeën

Knutselen met hout voor volwassenen: 10 ideeën

Knutselen, ook voor volwassenen, is het uit liefhebberij dingen maken van allerlei materialen, bijvoorbeeld van hout. De Dikke Van Dale verwoord het als ‘als tijdverdrijf werken aan kleine, fijne dingen’. Als kind heb je er op de kleuterschool hoogstwaarschijnlijk al voor het eerst kennis mee gemaakt. Hier is dan ook de basis gelegd voor het punt in je leven waar je nu staat en waar bovendien dit artikel over gaat: knutselen met hout voor volwassenen. Lees snel verder voor tien knutselideeën, een volledig knutselpakket en antwoord op al je vragen.

10 ideeën voor knutselen met hout

Wandplank

Een houten wandplank als decarotiestuk in huis is iets wat heel erg bij een landelijke woonstijl past. En voor de knutselaar is het ook nog eens in een mum van tijd gemaakt. Ga jij voor een zwevende, hangende of robuuste wandplank? Of gooi je het over een andere boeg en maak je een uitgebreide houten wandplank zoals op de foto te zien is?

Houten wandplank knutselen

Kapstok

Een eigen kapstok knutselen is altijd een goed idee. Het is sowieso al een must have voor in huis, helemaal tijdens de herfst- en winterperiodes, dus waarom zou je er niet gewoon zelf eentje in elkaar knutselen? Het kost misschien een beetje meer tijd dan er een kopen, maar als ja de kapstok zelf maakt dan kun je hem helemaal maken zoals je zelf wilt. Kortom, een mooier resultaat én voldoening.

Badplank

Als volwassene is het heerlijk om de stress die je hebt even van je af te kunnen schudden. Of het nou stress is van drukte tijdens een lange dag werken, van het runnen van je gezin, of een combinatie daarvan, niets is lekkerder om even een lekker warm bad te nemen. Om dit nog relaxter te maken, pak je je badplank erbij om daar je kop koffie, thee of tablet voor een filmpje op te zetten tijdens je quality time. Klinkt goed, toch?

Je moet dan natuurlijk wel een badplank hebben. Deze badplank kun je heel makkelijk zelf maken van hout. Omdat het van hout is en het in een vochtige ruimte komt, is het wel verstandig je houten badplank even goed te behandelen met (grond)verf, beits, lak of een ander beschermend middel. Welk middel hiervoor het best geschikt is, hangt af van het gebruikte houtsoort en je wensen als het gaat om de uitstraling van de badplank. De badplank op de afbeelding bijvoorbeeld is dekkend wit geschilderd.

Insectenhotel

Veel insecten, zoals bijen, houden van droge, warme holletjes. Deze kleine holletjes gebruiken ze onder andere om hun eitjes in te leggen. Een insectenhotel kun je zelf al snel maken van bijvoorbeeld riet en bamboe, maar ook van blokjes hout waar je gaten in boort. Mocht je je afvragen hoe je zelf zo’n insectenhotel in elkaar knutselt, gebruik dan deze bouwtekeningen voor insectenhotels en veel meer.

Sleutelkastje / sleutelrek

Als volwassene heb je er vaak (veel te) veel: sleutels. Een fietssleutel, autosleutel, huissleutels en vul zelf maar verder aan. Vaak worden die in een bak gegooid, maar echt netjes en opgeruimd is dat niet, wel gemakkelijk. Een sleutelrek of sleutelkast is dan een mooie en nette oplossing. Deze zou je kunnen kopen, maar het is toch veel leuker om deze zelf te maken? Helemaal naar eigen smaak.

Als je er toch eentje zelf maakt, bedenk dan dat je er ook vakjes voor andere huisbenodigdheden in kunt maken. Een bakje voor bijvoorbeeld fietslampjes, sleutelhangers of wat te denken van een voorraadje sleutelringen, altijd handig!

Schoenenkast

De al wat handigere knutselaar zal dit zeker aanspreken: een zelfgemaakte schoenenkast. Een schoenenkast kun je van meer dan alleen hout maken. Op de afbeelding bijvoorbeeld, is er ook staal in verwerkt. Hierdoor wordt de schoenenkast niet binnen no-time ‘verprutst’, wat bij hout wel het geval zal zijn door moddervlekken op de houten liggers. Ook kan bij dit voorbeeld het zand er gemakkelijk onder weggezogen worden.

Onderzetters

Als doorgewinterde volwassen knutselaar is er niets vervelender dan kringen op je zelfgemaakte (bijzet)tafel. Waarom zou je dan ook niet gewoon zelf een paar houten onderzetters erbij maken? Simpel, maar zeer effectief!
Tip: maak ze van kurk, dan hebben ze ook meteen veel grip op jouw tafel.

Houten ladder

Mooi voor op de kinderkamer, zoals op deze afbeelding, of gewoon voor in de woonkamer. Het past uitermate goed bij een landelijke woonstijl. Maar, eerlijk is eerlijk, ook binnen andere woonstijlen zal zo’n zelfgeknutselde houten decoratieladder niet misstaan.
Is dit toch niet helemaal jouw ding? Geen nood, lees gerust verder voor nog meer knutselideeën.

Bijzettafeltje

Het bijzettafeltje. Altijd en overal is dit handige hebbedingetje een uitkomst. Het mooiste van zo’n bijzettafeltje: het is verplaatsbaar.

Als je zelf een houten bijzettafeltje maakt, kun je al je vakjes waar het aan moet voldoen afvinken. Wil je hem op de bank kunnen gebruiken als dienblad of tafeltje om met het bord op schoot te kunnen eten? Dan maak je er toch gewoon inklapbare pootjes onder?

Dit zelfgemaakte stukje interieur is helemaal naar jouw wens en zorgt voor een persoonlijke noot in jouw woning. Vind je jezelf geen handige Harry, of maak je jezelf wijs dat je twee linkerhanden hebt? Zorg er dan voor dat je de juiste handleiding erbij hebt, want ook dan kan jij gewoon je eigen, zelfgemaakte bijzettafeltje realiseren.

Zitbank / -stoel van pallets

Een simpele klus als je een paar oude pallets hebt staan is het zelf maken van een zitbank en/of een zitstoel. Zoals bij vrijwel iedere houten bank of stoel moet het comfort tenslotte toch van de kussens komen. En het mooiste: het is vele malen goedkoper. Daarnaast geeft het natuurlijk ook altijd een stuk voldoening om iets als een bank of stoel zelf van hout -of in dit geval houten pallets- te maken. Tip: gebruik een kant-en-klare bouwtekening. Succes!

Knutselpakket voor volwassenen

Ben je op zoek naar een knutsel- of diy-pakket voor volwassenen? Dan zou ik het bouwtekeningenpakket van Freds Bouwtekeningen aanbevelen. Fred bestaat zelf in werkelijkheid niet, het is een pseudoniem van een echt bedrijf dat complete bouwtekeningen inclusief benodigde materialen en een uitgeschreven stap-voor-stappenplan op de markt heeft gebracht onder de naam ‘Freds bouwtekeningen’. Het ‘knutselpakket’ van Fred bestaat uit meer dan 10.000, zoals gezegd complete, bouwtekeningen die iedere dag nog aangevuld worden. Klik hier om dit complete bouwtekeningenpakket nu nog tegen een mooie korting te bestellen of download hier je gratis klusbundel.

Voordelen van zelf knutselen met hout
– Vele malen goedkoper dan de spullen kopen
– Je kunt de dingen helemaal naar eigen wens maken. Maak het op de afmetingen zoals jij het nodig hebt, of geef het de kleur waarin het in de winkel niet te verkrijgen is!
– Je onderhoud je motoriek er mee, zo niet verbeter je je motoriek zelfs
– Mentaal ga je er op vooruit, je wordt er nóg creatiever van!
– Het is een fijne onderbreking van de dagelijkse sleur

Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen omtrent het klussen of knutselen met hout:

Wat kun je knutselen van hout?
Van hout kun je heel veel dingen knutselen. Tien voorbeelden daarvan zijn bovenaan deze pagina al opgesomd. Maar in werkelijkheid kun je nagenoeg al het denkbare wel knutselen van hout. Voor het ene is misschien iets meer knutselervaring voor nodig dan voor het andere, maar alles is mogelijk. Voor zowel de beginner als de ervaren houten knutselaar zou ik als tip graag dit complete bouwpakket met 10.000+ bouwtekeningen meegeven.

Wat kun je makkelijk van hout maken?
Kleine of kleinere producten, dat is wat je makkelijk van hout kunt maken. Ook wanneer je weinig of geen ervaring hebt met het bewerken van hout. Denk hierbij aan een onderzetter, kapstokje, badplank en dat soort dingen. Hoe groter de producten, hoe minder makkelijk deze te maken zijn, simpelweg omdat er meerdere factoren mee gaan spelen waar je rekening mee moet houden qua passing en draaiing. Zeg nou zelf, wat is makkelijker om te maken: een compleet houten tuinhuisje of een wandplank?

Een paar voorbeelden van makkelijk te maken houten producten:
– Onderzetter(s)
– Tablethouder -een plank met een gleuf als standaard voor je tablet-
– Broodplank
– Dienblad
– Brievenhouder -houten plank of balkje met een gleuf-
– Pennenbakje
– Wandbord
– Wandplank
Kerstdecoratie

Wat kun je maken van houten planken?
Dit lijkt heel veel op de bovenstaande vragen, maar gaan we het specifiek over houten planken hebben, dan gaat er een wereld aan opties open. In of bij ieder huis heb je wel een aantal onbenutte ruimtes over. Denk hierbij aan de ruimte aan de muur boven je meubels, de ruimte in een nis of wat te denken van de lege ruimtes buiten op je balkon of in je tuin? Op al die lege plekken kun je makkelijk een paar planken kwijt, althans, zelfgemaakte producten. Gemaakt van houten planken.

In het kort kom je al een heel eind als je van houten planken een vierkant of rechthoekig geraamte maakt. Dit geraamte kan als basis voor meerdere producten dienen:

Plantenbak: stapel meerdere vierkante geraamtes op elkaar, verbind deze geraamtes met elkaar en je hebt al een plantenbak staan.

Wandbord: plaats binnenin je vierkante -of rechthoekige- geraamte een paar liggende planken en je hebt ruimte om je fotolijstjes, plantenpotjes of andere gewenste spullen op te zetten.

Houten (opberg)krat: maak je houten geraamte aan één kant dicht en maak op twee tegenovergestelde korte zijdes handgrepen.

Kippenhok: iets heel anders dan de bovengenoemde voorbeelden, maar ook voor een kippenhok zijn alleen houten planken voldoende. TIP: gebruik dit stappenplan inclusief bouwtekening en materiaaltips voor het maken van een houten kippenhok.