Skip to content
Home » Blog » Houten kerstdecoratie zelf maken: 7 ideeën

Houten kerstdecoratie zelf maken: 7 ideeën

Facebook15
Pinterest5
fb-share-icon
Instagram43
WhatsApp

De klok is weer een uur teruggezet en dat betekent dat de wintertijd van 2022 officieel is ingegaan. Daarmee gaan we de donkere dagen weer tegemoet. Dat klinkt misschien een beetje negatief, maar het heeft ook een positieve keerzijde. Het betekent namelijk ook dat de gezelligheidsperiode weer om de hoek komt kijken. De periode van knus samen bij de kachel, een serietje kijken onder een lekkere warme plaid op de bank of wat te denken van Kerst: gezellig samenzijn met familie en vrienden.
Doorgaans is de decembermaand voor velen een dure periode. Er wordt dan veel gekocht, maar wat nou als je je kerstdecoratie gewoon zelf maakt? Bijvoorbeeld van (afval)hout dat je nog hebt liggen. Dit scheelt geld én je krijgt er voldoening van: genieten van je eigen kunstwerken. Win-win dus. Lees snel verder voor 7 ideeën om jouw houten kerstdecoratie eenvoudig zelf te maken.

DIY-kerstdecoratie voor volwassen knutselaars

Inspiratie om je kerstdecoratie zelf te maken is er genoeg te vinden op het internet. Met een beetje zoeken gaat er een wereld voor je open, alleen al op de sociale mediakanalen. Maar wat nou als al die DIY-kersttips net niet zijn wat je zoekt, omdat ze nog steeds niet goedkoop zijn of omdat er een handige klusser in je moet schuilen om het tot een mooi eindproduct te maken?

Daar hoef je met onderstaande tips niet bang voor te zijn. Deze ideeën zijn eenvoudig zelf te maken, ook als je twee linkerhanden hebt. Bovendien hoef je er niet veel of vrijwel geen materialen voor aan te schaffen. Het enige dat er wellicht van jezelf nodig is, is een klein stukje creativiteit, maar ook als dat er niet is: dan maak je toch letterlijk het plaatje na?

Sint- en kerstliedjes op gitaar leren spelen banner

7 ideeën van houten kerstdecoratie om zelf te maken:

1. Kerstboomhangers

Als je aan Kerst denkt, dan zal ongetwijfeld de kerstboom door je gedachten schieten. Kerstboomdecoratie hoort daar natuurlijk ook bij, want een kale kerstboom da’s niks!
Nu kun je dure kerstballen en allerlei andere frutsels voor je kerstboom aanschaffen, maar kerstboomdecoratie kun je ook heel mooi zelf van hout maken. Een voorbeeld daarvan zie je hieronder bij punt 4: een kerstster van wasknijpers knutselen en gebruiken als kerstboomhanger.

Houten kerstboomhanger

2. Miniatuurkerstboompjes

Is een grote kerstboom überhaupt geen optie voor jou? Dan kun je altijd nog voor miniatuurkerstboompjes gaan. Met een (figuur)zaag en een stukje schuurpapier kom je al een heel eind. Althans, om de miniatuurboompjes van deze afbeelding te maken. Uiteraard kun je jouw miniatuurkerstboompjes met een beetje creativiteit op nog heel veel andere manieren en uit verschillende materialen maken.

3. Kerststukjes

Als je op zoek gaat naar kerststukjes voor op tafel kom je al gauw bij houten plankjes uit. Veel kerststukjes staan nou eenmaal op een houten plank. Bijvoorbeeld een plankje van boomschors. Zo’n schorsplaatje kun je zelf maken van bijvoorbeeld een dikke tak of boomstronk. Een zaag, om een plaatje te zagen, en schuurpapier is al voldoende. Daarna kun je het boomschorsplaatje nog behandelen met lak, wax of verf naar wens.

Houten kerststukjes
Kerstster van wasknijpers

4. Kerststerren

Een hele simpele vorm van zelf je kerstdecoratie maken zijn de kerststerren van hout. Deze kerststerren kun je op veel verschillende manieren maken: met takken, van papier of van wasknijpers.
De simpelste manier om kerststerren te maken is naar mijn idee met wasknijpers. Je plakt van iedere wasknijper de ‘ruggen’ tegen elkaar. Daarna plak je eerst vier knijpers met de bovenkanten zo tegen elkaar dat je een grote plus ‘+’ krijgt. Als laatste stap plak je tussen iedere hoek van de plus nog een wasknijper en voilá! Je hebt je kerster van wasknijpers gemaakt. Schilder, lak of decoreer ze nu zoals jij ze wilt en je bent klaar.

Tip: maak kerstboomhangers van deze wasknijper kerststerren door er een touwtje aan te bevestigen.

5. DIY-kerstboom

De kerstboom is toch wel zo’n beetje hét symbool voor kerst. Althans, als het om kerstdecoratie voor in huis gaat.

De DIY-kerstboom van hout kom je online in vele varianten tegen. Je kunt hem maken met echte takken, of van louter houten latjes, zoals op deze afbeelding. Persoonlijk vind ik deze laatstgenoemde DIY-kerstboomvariant de mooiste, omdat daar ook nog een 3D effect in zit. Je maakt bij deze variant de kerstboom ook echt rond, in plaats van een platte, vlakke plaat hout. Welke DIY-kerstboom je ook voor gaat, je hebt in ieder geval een unieke boom in huis!

Tip: vind je het veel te veel werk om zo’n hele DIY-kerstboom te maken? Begin dan eerst eens met een DIY-kerstboomstandaard. Iedere kerstboom, zonder kluit, moet in een stevige staander. Deze heb je zelf in een mum van tijd klaar.

DIY houten kerstboom
Kaarshouder kerst kaarsstandaard

6. Kaarshouders / kaarsstandaarden

Kaarsen voor op tafel of in de vensterbank voor net dat beetje extra sfeer. Maar tijdens kerst moet dat natuurlijk wel in de geest van de tijd. Een paar kaarshouders, of kaarsstandaarden kun je maken van een blok hout waar je een paar passende gaten in maakt, of je kunt het bos in gaan om -zoals op de afbeelding- je eigen materialen te verzamelen en bundelen tot een mooie kaarshouder. Het is één van de vele kerststukjes die je kunt maken van dennenappels.

7. Opbergkrat voor kerstaccessoires

Na de kerst moet alles natuurlijk ook weer netjes opgeruimd worden…
Met tien plankjes en wat olie of verf kom je al een heel eind, zoals op de afbeelding te zien is. Zo maak je gemakkelijk je eigen houten opbergkrat om de kerstballen, piek, lichtslingers en andere kerstdecoratie netjes op te kunnen bergen in de kast of op zolder. Zo houdt je alles netjes bij elkaar en heb je het volgend jaar ook zo weer opgetuigd!

Meer kerstdecoratie knutselen

Hierboven heb je 7 ideeën kunnen zien voor het geval je zelf houten kerstdecoratie wilt maken. Maar kerstdecoratie hoeft natuurlijk niet altijd van hout te zijn. En het stopt ook niet bij ‘slechts’ zeven ideeën. Je kunt nog veel meer kerstdecoratie zelf knutselen. Laat je vooral inspireren door het artikel in de link hieronder.

Heb je door al dit kerstexperimenteren de smaak van het knutselen te pakken gekregen? Bekijk dan ook even deze 10 ideeën voor het knutselen met hout.

Of heb je überhaupt nog nooit geklust of ook maar iets gedaan of gedurfd wat daarvan in de buurt komt? Lees dan eerst dit artikel met tips over hoe je begint met klussen.