Skip to content
Home » Blog » Kippenhok maken met paletten

Kippenhok maken met paletten

Het maken van een kippenhok met paletten is een populaire en duurzame keuze voor mensen die hun eigen kippen willen houden. Paletten zijn stevig en veelzijdig. Oorspronkelijk werden ze gebruikt voor het vervoeren van goederen, maar door ze te hergebruiken om een kippenhok te bouwen, draag je bij aan recycling en vermindering van afval. In dit artikel bespreken we de voordelen van het maken van een kippenhok met paletten en geven we enkele handige tips om je op weg te helpen.

Daarnaast deel ik op deze pagina een
gouden tip: de kippengids. Deze bevat tal van informatie over het houden van kippen, bouwtekeningen voor het maken van kippenhokken en het staat boordevol handige tips. En dat voor een schijntje!

Duurzaamheid en kostenbesparing

Het gebruik van paletten om zelf een kippenhok te maken, heeft verschillende voordelen op het gebied van duurzaamheid en kostenbesparing. Ten eerste zijn pallets, zo worden ze ook wel genoemd, vaak gratis of tegen een lage prijs verkrijgbaar bij lokale bedrijven die ze anders zouden weggooien. Hierdoor kun je geld besparen op bouwmaterialen. Bovendien draagt het hergebruiken van paletten bij aan het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie.

Kippenhok en kippenren
Kippenvoer voor kippen

Veelzijdigheid en aanpassingsvermogen

Een ander voordeel van het gebruik van pallets is de veelzijdigheid en de aanpassingsmogelijkheden. Paletten kunnen gemakkelijk worden gedemonteerd en opnieuw worden samengesteld om aan jouw specifieke behoeften te voldoen. Je kunt ze bijvoorbeeld op elkaar stapelen om een kippenhok met meerdere niveaus te creëren of ze in verschillende opstellingen plaatsen om meerdere hokjes of kamers te maken. Met een beetje creativiteit en handigheid kun je een kippenhok ontwerpen dat perfect aansluit bij jouw wensen.

Een kippenhok maken van paletten: 8 stappen

Hieronder volgen enkele stappen om je op weg te helpen bij het maken van jouw eigen kippenhok van paletten:

1. Verzamel paletten

Zoek naar paletten die in goede staat verkeren. Controleer op splinters, losse spijkers of andere beschadigingen die de veiligheid van uw kippen kunnen beïnvloeden. Indien die er splinters of scherpe randen aanwezig zijn, verwijder deze dan of schuur ze weg. Pallets zijn vaak goedkoop of gratis te vinden bij (bouw)bedrijven of ‘achter de schermen’ bij winkels. Dit komt doordat veel voorraad paletten wordt geleverd aan bedrijven.

2. Plan je ontwerp

Bedenk hoe groot je jouw kippenhok wilt hebben en welke functies het moet hebben, zoals zitstokken, nestkasten en een deur voor toegang tot de eieren. Neem ook de aandachtspunten van dit kippenhokartikel in acht.

3. Demonteer de paletten indien nodig

Afhankelijk van jouw ontwerp en de grootte van de paletten, moet je ze mogelijk demonteren om de gewenste stukken te verkrijgen. Dit kan betekenen dat je alleen de losse palletplanken gebruikt, of stukken uit een hele pallet moet zagen om als het ware een ‘nestje’ te creëren. Laat je creatieve geest de vrije (uit)loop(ei).

4. Bouw het frame

Gebruik de paletten om het frame van het kippenhok in elkaar te zetten. Zorg ervoor dat de paletten stevig aan elkaar bevestigd zijn en versterk indien nodig met extra houten balken of losse planken van andere pallets. (zie stap 3).

5. Voeg de gewenste functies toe

Nadat het frame van het kippenhok is gebouwd, kun je beginnen met het toevoegen van de gewenste functies. Plaats bijvoorbeeld zitstokken op verschillende hoogtes, zodat de kippen comfortabel kunnen rusten. Installeer ook nestkasten waar de kippen hun eieren kunnen leggen. Zorg ervoor dat de nestkasten toegankelijk zijn vanaf de buitenkant, zodat je gemakkelijk de eieren kunt verzamelen.

6. Creëer ventilatie en bescherming voor de kippen

Kippen hebben goede ventilatie nodig, dus zorg ervoor dat je openingen of ramen in het kippenhok creëert om de luchtstroom mogelijk te maken. Dit helpt ook om vocht en geuren te verminderen. Zorg er tegelijkertijd voor dat het hok voldoende bescherming biedt tegen roofdieren. Gebruik gaas of ander stevig materiaal om de openingen te bedekken en de kippen veilig te houden.

7. Versterk de constructie van het kippenhok

Hoewel paletten stevig zijn, is het verstandig om de constructie van het kippenhok te versterken. Voeg extra ondersteuning toe aan de hoeken en andere zwakke punten om ervoor te zorgen dat het hok stevig en stabiel blijft. Dit is met name belangrijk als je meerdere niveaus of een groter kippenhok bouwt.

8. Behandel het hout

Om het kippenhok duurzamer te maken en te beschermen tegen weersinvloeden, kunt je het hout behandelen. Gebruik een milieuvriendelijke houtbeits of verf die veilig is voor dieren. Zorg ervoor dat de behandeling volledig droog is voordat je de kippen in het hok plaatst.

Zelf een kippenhok maken: de gouden tip!

Nu je antwoord hebt om meerdere relevante vragen omtrent het maken van een paletten kippenhok, is het natuurlijk nog wel belangrijk om er gewoon maar mee te beginnen. Maar hoe moet je nou precies een kippenhok maken, en op basis waarvan? Ik geef je de gouden tip: de kippengids!

Tal van informatie over het zelf houden van kippen
Bouwtekeningen voor het maken van kippenhokken
– Boordevol handige tips
– De gids heb je direct na aankoop in je mailbox.

En dat allemaal voor slechts 17,-!