Skip to content
Home » Blog » Keep calm en start met klussen!

Keep calm en start met klussen!

Klussen. Veel mensen zien ertegenop, want het lijkt zo ingewikkeld. Vaak wordt er dan al snel een expert ingehuurd, ook voor de simpelere klussen. Men denkt het zelf niet te kunnen, maar in werkelijkheid is dat klinkklare onzin. Vaak is het gewoon een stukje gemakzucht. En zeg nou zelf: wij Nederlanders willen toch graag geld besparen zodra de mogelijkheid er is? Zelf klussen is een stuk goedkoper dan steeds die dure expert inhuren. En al helemaal voor de simpelere klussen. Eerlijk is eerlijk: voor sommige grote klussen is een expert wel een oplossing, maar lang niet altijd!

Iedereen kan zelf klussen, ook jij. Vaak kun je zelf meer dan je denkt, maar daar kom je niet achter als je niet start. Dus: gewoon doen! Klussen is echt een stuk leuker dan je denkt. Je moet er alleen gewoon aan beginnen… Nu. Hoe? En waar te beginnen?

Stappenplan: jouw eerste eigen klusproject

Als je eenmaal de smaak van het zelf klussen te pakken hebt (lees: je hebt ontdekt dat je wel degelijk zelfs iets kunt), dan ga je steeds vaker en steeds meer klussen zelf oppakken.
En ja, het klussen zal niet altijd direct perfect gaan, maar dat gaat niets in dit leven. Iedere klusser maakt foutjes. Van de fouten ga je leren en je wordt daar beter door. Niet starten, dat is pas dom!
 

Dit is hoe je begint met klussen:

  • Begin klein: een plantenbak zoals op de foto bovenaan deze pagina heb je binnen een mum van tijd gemaakt. Of wat te denken van wat decoratieve dingen, voor Kerst bijvoorbeeld. Begin altijd met een klein project dat binnen een dag klaar kan zijn en waarbij je dan direct resultaat hebt.
    Maar wat is klein? Denk hierbij aan een project waarbij basisgereedschap voldoende is:

    – Een (klauw)hamer
    – (Hand)zaag
    – Schroevendraaier(s)
    – Boor
    – Rolmaat
    – Waterpas
    – Bevestigingsmateriaal (bijv. schroeven, spijkers of lijm)

    Vijf voorbeelden van kleine klusprojecten worden hieronder genoemd.

  • Volg de handleiding: als je een handleiding tot je beschikking hebt, neem deze dan altijd zorgvuldig en stap-voor-stap door. Deze handleiding is er niet voor niets. Als je deze volgt, kan er in principe niets misgaan.
  • Keep calm: gooi niet meteen de handdoek in de ring als het even tegenzit. Blijf rustig, oftewel ‘keep calm’. Begin gewoon met je klus(je) en leer van de fouten die je maakt. Wees trots op datgene dat je aan het maken bent. Doe het vooral niet te vluchtig, maar stapsgewijs.
  • Begin gewoon: veel mensen overdenken dingen. Voordat ze ergens aan beginnen gaan ze in hun hoofd bepaalde processen alvast doorlopen. In principe is dat geen verkeerde insteek, maar bij starten met klussen is dat niet handig. Maak je je druk om vragen als ‘wat is een torx bitje?’ en ‘Wat is in verstek zagen?’. Niet doen. Begin gewoon: een beetje gereedschap en een handleiding is meer dan voldoende. Al doende leer je en het komt bij klussen echt allemaal vanzelf, als je maar begint! Dit is mijn ervaring en mijn eerste stap was het aanschaffen van dit complete bouwtekeningenpakket.

Zelf iets maken van hout: 5 beginnersprojecten

  1. Een houten dienblad
    Het maken van een houten dienblad vinkt alle aspecten die hierboven benoemd zijn af. Het is een klein begin. Je hebt er alleen basisgereedschap voor nodig, het is zéker binnen een dag klaar en je hebt direct resultaat. En, niet te vergeten, het is bovendien ook zeer bruikbaar.
  2. Vogelhuisje
    Een vogelhuisje klinkt misschien al iets ingewikkelder, maar dat is het zeker niet. Het is niet voor niets één van de dingen die kinderen op scouting zelf leren maken. Ook bij veel kluscursussen is het vogelhuisje een populair product om de cursisten kennis mee te laten maken.
  3. Plantenbak
    Dit kan natuurlijk in vele vormen en maten zijn. Voor een allereerste klusproject is een standaard vierkante plantenbak een mooie en relatief makkelijke om mee te beginnen. Waar moet je dan aan denken? Iets zoals in de afbeelding bovenaan deze pagina bijvoorbeeld. Nog even afgezien van het likje verf dat er op zit natuurlijk.
  4. Een houten kinderstoeltje
    Klussen met je kind. Een perfect idee om de band met je kind nog sterker te maken. Het maken van een houten kinderstoeltje hoeft namelijk niet alleen maar om het eindproduct te gaan: een stoeltje voor je kind, je kunt het ook gezellig samen gaan maken! Het is een mooi beginnersproject waar niet alleen jij, maar ook je kind iets van leert. Want wat is er nu mooier dan je kind óók enthousiast voor het zelf klussen te krijgen?
  5. Decoratie wandbord
    Je hebt ze vast wel eens gezien: een houten wandbord met bakjes of liggers om bijvoorbeeld fotolijstjes of andere decoratieproducten op te zetten. Ook deze wandborden kun jij heel gemakkelijk zelf maken. Het enige wat je nodig hebt, is goede zin en een beetje basisgereedschap. Dit decoratie wandbord is evenals het kinderstoeltje een leuk project om samen met je kind op te pakken.

    Kijk op de volgende link voor nog meer ideeën met hout.

De voordelen van zelf klussen met hout

Zelf klussen met hout heeft vele voordelen. Het scheelt enorm veel geld en je krijgt inzicht in hoe dingen in elkaar zitten en in zijn werking gaan. En het belangrijkste: je leert er zelf enorm veel van en deze kennis en kunde pakt niemand je meer af. Je kunt het zelfs aan de generaties na jou meegeven, hoe waardevol!

Leuk feitje: werken met je handen is goed voor je mentale gezondheid. Je leidt je gedachten af van spanningen en zorgen, omdat je met iets creatiefs bezig bent. Het zorgt er bovendien voor dat je een doel hebt dat je wilt bereiken. Zodra dit doel bereikt is, geeft dat grote voldoening en een positief gevoel voor jezelf.

Zelf klussen: jij kunt dit!

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen: zo moeilijk en ingewikkeld is het allemaal niet, dat klussen. Je moet gewoon starten. Dan komt het allemaal vanzelf.

Waar start je, en met welke klus start je? Meestal zijn de gratis bouwtekeningen die je op het internet vindt incompleet. Zelf zou ik daarom met het bouwtekeningenpakket van Fred starten. Dit pakket is compleet, voor zowel de beginnende als gevorderde klusser, en vooral heel erg toegankelijk. Bij alle bouwtekeningen zit een duidelijke handleiding en elke bouwtekening heeft een materiaallijst. Ook op de lange termijn is dit pakket erg waardevol. Zo staan er bijvoorbeeld tussen de meer dan 10.000 bouwtekeningen ook uitdagende klussen, zoals een kippenhok op maat, om maar een voorbeeld te noemen. En je hebt er levenslange toegang toe!