Skip to content
Veilig Klussen Gehoorbeschermers

7 tips voor veilig klussen

Voor iedere klusser zal het normaal zijn dat je je eigen veiligheid in acht neemt tijdens het doe-het-zelven. Toch leidt klussen elk jaar nog steeds tot vele ongelukken. Bij grotere klussen waarbij grof geschut wordt ingezet, is het vaak al vanzelfsprekend dat er goed opgelet wordt en de juiste beschermingsmiddelen aanwezig zijn.

Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, soms letterlijk. Het zijn vaak de kleinere, simpelere klusjes waarbij de scherpte het even af laat weten. Even snel dit (af)maken, of nog even snel die laatste hoekjes zagen. Juist dan is het zaak goed op de veiligheid te letten. In dit artikel vind je 7 tips om in ieder geval de basisveiligheid voor iedere klus in orde te hebben.

Tip 1: de juiste werkkleding en beschermingsmiddelen

Het dragen van de juiste werkkleding en beschermingsmiddelen verminderen het risico op letsel en je beschermt jezelf tegen mogelijke gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om voorafgaand aan je klus te bepalen welke beschermingsmiddelen je nodig hebt bij de klus die je gaat uitvoeren. Veiligheid staat immers voorop!

Draag stevige en passende kleding

Draag kleding die bij de klus past. De kluskleding moet comfortabel zitten en niet beperkend zijn voor je bewegingen. Kies daarnaast voor stoffen die uw huid koel houden en zweet goed kunnen opnemen. Voor wat betreft het schoeisel kun je het best kiezen voor veiligheidsschoenen, oftewel werkschoenen, met een stevige zool en beschermende neus. Je voeten zijn hierdoor altijd beschermt tegen scherpe en zware objecten. De laatste kledingtip: handschoenen. Kies de juiste handschoenen voor de specifieke klus die je uit gaat voeren. Handschoenen zorgen ervoor dat je je handen niet verwondt bij het werken met gevaarlijke stoffen of scherpe en uitstekende materialen.

Gebruik de juiste beschermingsmiddelen

Veiligheid staat voorop! De hierboven genoemde handschoenen kun je zowel onder kleding als onder beschermingsmiddelen plaatsen. Naast handschoenen is het verstandig om gehoorbescherming te gebruiken bij klussen waarbij luide apparatuur gebruikt wordt. Dit kan gehoorbescherming zijn in de vorm van oordopjes of een geluiddempende koptelefoon, ook wel bekend als oorkappen.
Een veiligheidsbril is aan te raden bij klussen waarbij er kans is op stof, vonken of rondvliegende deeltjes.
Als laatste tip is er de bescherming voor je ademhaling. Een beschermend mondkapje is aanbevolen bij klussen waarbij gevaarlijke stoffen in de lucht aanwezig zijn, denk hierbij aan verf of chemicaliƫn.

Tip 2: een opgeruimde werkplek

Een opgeruimde werkplek is belangrijk om meerdere redenen:
– Het is een aanvulling op tip 1, om de volgende reden. Wanneer je werkplek netjes en opgeruimd is, komt dit ten goede van de veiligheid doordat er minder risico’s zijn op struikelen over rondslingerende objecten.
– Het zorgt voor een hogere productiviteit, omdat je sneller en gemakkelijker de benodigde materialen en gereedschappen kunt vinden en dus gebruiken.
– Het verminderd stress. Een rommelige werkplek kan stress veroorzaken, omdat je je moeilijker op je klus kunt concentreren.

Tip 3: goed gereedschap

Maak gebruik van het juiste gereedschap. Dit maakt het werk veel gemakkelijker en het zorgt ervoor dat je de klus goed uitvoert. Investeer daarom in kwalitatief hoogwaardig gereedschap dat past bij jouw klus. Deze investering leidt op de lange termijn ook nog eens tot kostenbesparing en daarmee is het ook nog eens duurzaam. Goed gereedschap is het halve werk. En het voorkomt bovendien klusongelukken.
Goed gereedschap is van groot belang voor het uitvoeren van klussen op een efficiƫnte en veilige manier.

Tip 4: controleer tussentijds je werkplek

Tijdens het klussen maak je rommel. Dat is bij veel klussen simpelweg onoverkomelijk. Het is ook zeker niet erg, maar controleer tussentijds wel af en toe je werkplek. Hierdoor blijft je veiligheid gewaarborgd. Als je bijvoorbeeld met een zaagmachine bezig bent en je hebt meerdere houten afvalstukjes rondslingeren, kan dit ertoe leiden dat je struikelt en in een nog lopende zaag valt, met nare verwondingen tot gevolg. Daarom: ook tijdens het klussen je werkplek af en toe controleren.

Tip 5: gebruik hulpmiddelen waar zo voor bedoelt zijn

Het klinkt zo logisch, maar het gaat nog zo vaak fout. Gebruik de hulpmiddelen voor het doel waarvoor ze dienen. Wanneer je een spijker in hout moet slaan, gebruik dan een hamer. Niet een ander zwaar voorwerp waar het ook wel even snel mee lijkt te kunnen.

Tip 6: zorg voor goede verlichting

Goed licht waardoor je goed zicht hebt is essentieel voor het leveren van goede klusresultaten. Tijdens klussen in kleine ruimtes kan een zaklamp vaak al volstaan, waar bij klussen in grote(re) ruimtes vaak een bouwlamp aan te raden is. Bovendien zie je met het gebruik van goede verlichting ook veel beter wat je nou precies aan het doen bent en waar dat dan in resulteert.

Tip 7: gezond verstand

Het ligt misschien voor de hand, maar gebruik je gezonde verstand. Wanneer je iets niet ziet zitten, of je niet helemaal zeker van je zaak bent, schakel dan hulp in. Dit kan hulp van een professional zijn, of de hulp van een klusser uit je familie- of vriendenkring.
Naast hulp inschakelen kun je ook de handleiding eens goed doorlezen, indien aanwezig. En je kunt je verzekering nog eens nakijken voordat je aan de (grote) klus begint.